Heb je een juridische vraag en ben je op zoek naar een gepast antwoord?
Blijf er niet mee zitten en vraag het even na!
Ben ik in fout?
Ik werd geflitst.
Ik reed dronken met de wagen.
Ik had een ongeval met de fiets.
Ik ben gebeten door een hond.
Mijn rijbewijs werd ingetrokken.
Ben ik in fout?
Er viel een boom om.
Ik werd aangereden.
Ik beging een overtreding
of werd gedagvaard.
Valt mijn vraag hieronder? rijverbod weekendrijverbod rijbewijs ingetrokken rijbewijs kwijtspelen advocaat
Er is schade.
Wie betaalt wat?
Valt mijn vraag hieronder? rijverbod weekendrijverbod rijbewijs ingetrokken rijbewijs kwijtspelen advocaat
rijverbod weekendrijverbod rijbewijs ingetrokken rijbewijs kwijtspelen advocaat
rijverbod weekendrijverbod rijbewijs ingetrokken rijbewijs kwijtspelen advocaat
rijverbod weekendrijverbod rijbewijs ingetrokken rijbewijs kwijtspelen advocaat

Help! Ik heb een rijverbod.

Je kan omwille van verschillende redenen bestraft worden met een rijverbod. Beging je een zware verkeersovertreding? Werd je betrapt op dronken rijden of intoxicatie? Dan kan je rijbewijs worden ingetrokken. Een hard verdict, zeker voor wie de auto of moto noodzakelijk is voor de uitoefening van zijn beroep. Voor iedereen betekent het een inlevering op een stuk vrijheid. Je rijbewijs kwijtspelen is dan ook een hele zware opdoffer. Bovendien krijg je te maken met heel wat praktische vragen. We fietsen je er graag even door.

 

Boete doen met een rijverbod

Een rijverbod is eigenlijk een verzamelterm van alle situaties waarbij je niet langer met de auto mag rijden. Zo kan enerzijds de politie jouw rijbewijs tijdelijk intrekken wanneer je te veel gedronken hebt of een zware overtreding beging. In België wordt er immers streng opgetreden tegen rijden onder invloed. Dit zal minstens gepaard gaan met een minnelijke schikking. Hierdoor word je de kans geboden om de strafrechtelijke vervolging ‘af te kopen’. Als je die schikking betaalt, zal je namelijk niet voor de rechter moeten verschijnen. Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe hoger de boete én hoe langer je zonder rijbewijs door het leven moet.

 

In bijna alle gevallen zal je deze kans echter niet krijgen en zal het parket je dossier voor de politierechtbank brengen. Je zal een dagvaarding ontvangen met de vermelding wanneer je moet verschijnen en van welke inbreuk je wordt verdacht. Denk hier aan te snel rijden, vluchtmisdrijf of het eerder besproken rijden onder invloed. Bovenop de geldboete zal de rechter een rijverbod opleggen. De periode waarin je rijbewijs reeds door de politie werd ingetrokken, mag je in mindering brengen van het uiteindelijke verbod dat de politierechter zal opleggen. Hoe zwaarder de overtreding, hoe zwaarder de straf.

 

Ik ben veroordeeld tot een rijverbod. Wat gebeurt er nu?

Je wordt veroordeeld tot een rijverbod door de rechtbank. Natuurlijk wil je dan vooral weten wanneer dat effectief in voege treedt. Het is de politie die je zal laten weten wanneer dat verbod precies ingaat. Het parket voert de straf uit en zal de politie inschakelen om het rijverbod aan jou te betekenen. De exacte timing hangt af van het arrondissement van de rechtbank waar je veroordeeld bent. Dankzij hun jarenlange expertise hebben de gespecialiseerde advocaten van navragen.be hier een goed zicht op. Bezorg ons je gegevens via dit formulier en wij bezorgen je graag antwoorden op je praktische en juridische vragen hierrond.

 

Hoe dan ook, moet je je sowieso met je rijbewijs aanbieden bij de griffie van de politierechtbank waar je werd veroordeeld. Na het verstrijken van de opgelegde termijn kan je opnieuw je rijbewijs ophalen bij diezelfde griffie.

 

Wanneer gaat het in en hoelang duurt een rijverbod?

Zat je dronken achter het stuur en werd je bestraft? Dan hangt de duur van het rijverbod af van de hoeveelheid alcohol in je bloed. Voor lage alcoholpercentages mag je 3 uur niet rijden. Vanaf 0,8 promille wordt je rijbewijs gedurende 6 uur ingetrokken en riskeer je natuurlijk ook een hogere boete. Maakte je het écht te bont en had je meer dan 1,5 promille in je bloed? Dan geldt de onmiddellijke intrekking van je rijbewijs gedurende 15 dagen. Bovendien word je dan gedagvaard. Tijd om een advocaat onder de arm te nemen dus.

 

Wanneer je anderzijds door een rechtbank werd veroordeeld, gaat het rijverbod in van zodra de politie je hiervan verwittigt. Je hebt dan 4 werkdagen om je rijbewijs in te leveren bij de griffie van de politierechtbank. Vanaf die dag mag je dus geen enkel gemotoriseerd voertuig meer besturen waarvoor het hebben van een rijbewijs verplicht is. Het is dus niet zo dat je onmiddellijk na je veroordeling uit de rechtbank stapt zonder rijbewijs. In de praktijk duurt het wellicht nog enkele weken vooraleer je verbod ingaat en je niet meer mag rijden. Rijd alleszins nooit tijdens de intrekking. De rechtbank treedt in dat geval zeer streng op.

 

De duur van het rijverbod hangt uiteraard af van de ernst van de feiten, je verdediging en je eerdere veroordelingen. Bij een verval tot het recht van sturen, zoals dat heet, is het aan de rechter om te beslissen hoelang dat zo’n verbod duurt. Uiteraard is een intrekking van het rijbewijs onderworpen aan enkele wettelijk bepaalde grenzen. Je doet er dus goed aan om juridische bijstand te vragen van een advocaat gespecialiseerd in die materie. Op die manier kan hij jouw zaak bepleiten zodat de rechter jou een correcte straf geeft.

 

Minder mobiel dankzij een rijverbod

Een rijverbod verbiedt je om te rijden. Veel mensen vragen zich, omwille van praktische overwegingen af, of ze kunnen kiezen wanneer dit verbod ingaat. In principe is het niet mogelijk, tenzij het parket een uitzondering toestaat. Je vergroot alleszins je kansen wanneer je je laat bijstaan door een advocaat. Die kan zo’n uitzondering bepleiten voor de rechtbank. Zo kan de rechter je een weekendrijverbod toestaan. Heb je je wagen nodig voor het werk? Je werkt bijvoorbeeld als vertegenwoordiger of chauffeur? Dan kan dit aanleiding geven tot enkele uitzonderingen. Of de rechtbank ingaat op je verzoek hangt natuurlijk sterk af van de feiten en de ernst van de inbreuk. Bovendien brengt zo een weekendrijverbod wel wat administratieve rompslomp en extra kosten met zich mee. Vraag het gerust even bij ons na!

Vorige