Heb je een juridische vraag en ben je op zoek naar een gepast antwoord?
Blijf er niet mee zitten en vraag het even na!
Ben ik in fout?
Ik werd geflitst.
Ik reed dronken met de wagen.
Ik had een ongeval met de fiets.
Ik ben gebeten door een hond.
Mijn rijbewijs werd ingetrokken.
Ben ik in fout?
Er viel een boom om.
Ik werd aangereden.
Ik beging een overtreding
of werd gedagvaard.
Valt mijn vraag hieronder? schade put in de weg advocaat juridisch advies voertuigschade
Er is schade.
Wie betaalt wat?
Valt mijn vraag hieronder? schade put in de weg advocaat juridisch advies voertuigschade
schade put in de weg advocaat juridisch advies voertuigschade
schade put in de weg advocaat juridisch advies voertuigschade
schade put in de weg advocaat juridisch advies voertuigschade

 

 

Schade door het wegdek: enkele tips

 

Het kan zijn dat je als voetganger, fietser of automobilist ooit schade door het wegdek opliep. Denk maar aan een put in de weg of een oneffenheid van het wegdek of voetpad. Soms is de gemeente of stad aansprakelijk. De gemeente is immers de wegbeheerder en is wettelijk verplicht om veilige wegen ter beschikking te stellen voor de weggebruikers. Als er bij normaal gebruik toch nog een ongeval of schade door het wegdek ontstaat, kan men zowel voor lichamelijke als voor de voertuigschade een vergoeding vragen bij de gemeente. Wij geven je graag wat juridisch advies hierover.

 

Liep je schade op door het wegdek? Zoek getuigen!

Of de gemeente jouw schade door het wegdek zal vergoeden, hangt van allerlei factoren af. Je zal immers verschillende zaken moeten bewijzen, ondermeer hoe de schade is ontstaan. Met andere woorden, je moet bewijzen wat er juist gebeurd is. Het is heel belangrijk dat je over getuigen beschikt die het ongeval en de schade door het wegdek hebben zien gebeuren. Zo niet is het vaak aangewezen om de politie ter plaatse te laten komen, zodat zij alles kunnen vaststellen. Jij lijdt schade, dus jij zal later moeten bewijzen hoe deze is ontstaan. Enkel je eigen verklaring over een put in de weg volstaat dus niet.

 

 

Wie aanschrijven in het geval van schade door het wegdek

Je zoekt best uit wie de beheerder van de weg is. Zo kan het gaan om een gemeenteweg, een privéweg of een gewestweg. Dit is belangrijk om te weten wie je moet aanschrijven voor de geleden schade door het wegdek.


  • Als het om een gemeenteweg gaat, schrijf je de gemeente aan voor de put in de weg.
  • Gaat het echter om een put in een gewestweg? Dan schrijf je het Agentschap Wegen en Verkeer aan.

 

Verzamel bewijzen van de schade door het wegdek

Vóór je de gemeente of het Agentschap Wegen en Verkeer aanschrijft omtrent de schade door het wegdek, is het belangrijk dat je eerst een sterk dossier samenstelt. Laat bij geval van twijfel je opgemaakte dossier zeker nakijken door een advocaat. Zoals reeds vermeld, is het belangrijk dat er objectieve vaststellingen gebeuren, dit door middel van een proces-verbaal van de politie of een getuigenverklaring. Daarnaast zijn er nog gegevens die een dossier sterk kunnen maken. Zo kan het belangrijk zijn om foto’s te maken van de put in de weg. Bij voertuigschade voeg je een bestek, herstelfactuur of expertiseverslag toe aan je dossier. Bij het oplopen van lichamelijke schade zijn dit ziekenhuisfacturen of doktersattesten.

 

Zorg er in ieder geval voor dat je zoveel mogelijk bewijzen verzamelt van het ongeval en de schade door het gebrekkige wegdek. Want je moet zelf de schade kunnen aantonen die door bijvoorbeeld een put in het wegdek werd toegebracht.

 

De rol van de verzekering bij schade door het wegdek

Je kan een vergoeding voor de geleden schade voor het wegdek rechtstreeks aanvragen bij de wegbeheerder, maar als je verzekerd bent via de verplichte autoverzekering of via een gezinspolis, kan je dit ook via de verzekeringsmakelaar eisen. Zo kan je via je rechtsbijstandsverzekering eerst proberen om minnelijk tot een regeling te komen. Is er echter geen mogelijkheid om tot een minnelijke regeling te komen met de tegenpartij? Dan kan je steeds het dossier laten overmaken aan een advocaat. En dat kan trouwens heel eenvoudig hier!

Vorige