Heb je een juridische vraag en ben je op zoek naar een gepast antwoord?
Blijf er niet mee zitten en vraag het even na!
Ben ik in fout?
Ik werd geflitst.
Ik reed dronken met de wagen.
Ik had een ongeval met de fiets.
Ik ben gebeten door een hond.
Mijn rijbewijs werd ingetrokken.
Ben ik in fout?
Er viel een boom om.
Ik werd aangereden.
Ik beging een overtreding
of werd gedagvaard.
Valt mijn vraag hieronder? dagvaarding advocaat dagvaarding advocaat advocaten vluchtmisdrijf
Er is schade.
Wie betaalt wat?
Valt mijn vraag hieronder? dagvaarding advocaat dagvaarding advocaat advocaten vluchtmisdrijf
dagvaarding advocaat dagvaarding advocaat advocaten vluchtmisdrijf
dagvaarding advocaat dagvaarding advocaat advocaten vluchtmisdrijf
dagvaarding advocaat dagvaarding advocaat advocaten vluchtmisdrijf

Je kreeg een dagvaarding, wat nu?

Je kreeg een dagvaarding om voor de politierechtbank te verschijnen. Bekijk eerst en vooral de brief grondig en achterhaal zo alle belangrijke gegevens. Zo vind je de dag, het uur en de plaats van de zitting voor de politierechtbank erop terug. Bovendien wordt de reden van de oproeping voor de politierechtbank erop vermeld. Er staat namelijk van welke inbreuk of overtreding je wordt verdacht. De politierechtbank is bevoegd om te oordelen over alle mogelijke inbreuken in verband met het wegverkeer, gaande van overdreven snelheid tot dronkenschap of zelfs het plegen van vluchtmisdrijf. Het is hoe dan ook belangrijk om je voorzorgen te nemen voor de zitting voor de politierechtbank.

 

 

Laat je verdedigen door een advocaat na een dagvaarding

Is het noodzakelijk om je te laten verdedigen door een advocaat na het ontvangen van een dagvaarding? Dit is geen verplichting, maar het nemen van een advocaat is wel aangewezen. Beslis je om iemand onder de arm te nemen? Kies dan voor een jurist die gespecialiseerd is in verkeersrecht. Deze kent immers de procedures en weet welke zaken zeker benadrukt moeten worden om jouw belangen te behartigen. Daarnaast kennen advocaten hun weg in het juridische vakjargon en weten zij wat de gebruikelijke gang van zaken is bij de politierechtbank. Als je je laat vertegenwoordigen bij een dagvaarding hoef je niet persoonlijk te verschijnen in de rechtbank. Je krijgt hierover zeker voldoende juridisch advies.

 

 

Welke kosten brengt zo’n dagvaarding met zich mee?

Vaak is het zo dat de kosten van een advocaat na een dagvaarding gedekt worden door je rechtsbijstandsverzekering. Deze verzekering wordt vaak samen afgesloten met je voertuigverzekering. Daar de advocatenkosten worden gedragen door je rechtsbijstandsverzekering, is het nemen van een advocaat dan ook een voor de hand liggende keuze na een dagvaarding. Gerechtskosten worden trouwens ook (gedeeltelijk) vergoed door je rechtsbijstandsverzekering. Maar bespreek dit zeker even met je verzekeringsmakelaar.

 

 

Wees persoonlijk aanwezig bij een dagvaarding voor de politierechtbank

Wat je zeker niet moet doen, is wegblijven van de zitting. Het is belangrijk om er persoonlijk aanwezig te zijn. Je krijgt daar immers de kans om een toelichting te geven over de feiten, maar ook over eventuele persoonlijke omstandigheden. Als je niet komt, zal de politierechtbank je veroordelen bij verstek. Bovendien is het niet zo dat de rechter op voorhand een beslissing neemt over de mogelijke uitspraak. Een goede argumentatie en documentatie om eventuele beschuldigingen te weerleggen, kan uiteraard een groot verschil maken. Vermijd dus grote gevolgen na een dagvaarding en doe wat je advocaat je adviseert.

 

 

Een dagvaarding voor de politierechtbank, hoe verloopt dat concreet?

Wat gebeurt er nu concreet na zo’n dagvaarding? Een procedure voor de politierechtbank verloopt grotendeels mondeling en de rechter geeft beurtelings het woord aan het parket en aan de verdediging. Zo krijg jij (of jouw advocaat) de kans om het relaas van de feiten te geven. Eerst zal de rechter je ondervragen over je identiteit en je de kans geven om een toelichting te geven over de feiten die je ten laste worden gelegd. Hij geeft je ook de kans om een argumentatie ter verdediging naar voor te brengen. Nadat de politierechter alle partijen heeft gehoord, oordeelt hij over het feit of de aanklacht al dan niet terecht is en doet hij een uitspraak. Dit gebeurt onmiddellijk ofwel op een vastgelegde latere datum. Het is belangrijk om op deze datum kennis te nemen van het vonnis, omdat dit van belang kan zijn voor de termijn van het aantekenen van hoger beroep.

 

Het vonnis dat wordt uitgesproken door de rechter van de politierechtbank kan verschillende gevolgen kennen. Zo kan je bijvoorbeeld worden veroordeeld tot een geldboete, werkstraf, rijverbod, … Zoals eerder vermeld werd, ligt de straf niet op voorhand vast. Je advocaat kan dus steeds een aangepaste straf voorstellen. Goede raad en bijstand zijn met andere woorden in dit geval goud waard. Zet vandaag nog de eerste stap via dit eenvoudige formulier.

Vorige