Heb je een juridische vraag en ben je op zoek naar een gepast antwoord?
Blijf er niet mee zitten en vraag het even na!
Ben ik in fout?
Ik werd geflitst.
Ik reed dronken met de wagen.
Ik had een ongeval met de fiets.
Ik ben gebeten door een hond.
Mijn rijbewijs werd ingetrokken.
Ben ik in fout?
Er viel een boom om.
Ik werd aangereden.
Ik beging een overtreding
of werd gedagvaard.
Valt mijn vraag hieronder? dronkenschap alcoholintoxicatie boete advocaten verkeersrecht
Er is schade.
Wie betaalt wat?
Valt mijn vraag hieronder? dronkenschap alcoholintoxicatie boete advocaten verkeersrecht
dronkenschap alcoholintoxicatie boete advocaten verkeersrecht
dronkenschap alcoholintoxicatie boete advocaten verkeersrecht
dronkenschap alcoholintoxicatie boete advocaten verkeersrecht

Wat verstaan we onder dronkenschap?

Glaasje op? Laat je rijden. Deze slogan is ondertussen alom gekend. Toch krijgen gemiddeld 135 chauffeurs per dag een boete, omdat ze te veel gedronken hebben, althans volgens cijfers uit 2018. Maar wat verstaan we juridisch onder dronkenschap en wat kunnen de gevolgen zijn? De advocaten van Navragen.be, gespecialiseerd in verkeersrecht, geven hun nuchtere kijk op dronkenschap in het verkeer.

 

Het verschil tussen dronkenschap & alcoholintoxicatie

Dronkenschap & alcoholintoxicatie worden in de volksmond vaak door elkaar gebruikt. Er bestaat echter een belangrijk verschil tussen beiden. Zo’n alcoholintoxicatie is immers een objectieve meting van de aanwezigheid van alcohol in de uitgeademde lucht/promille alcohol in het bloed, terwijl dronkenschap eerder een interpretatie is van de politie op basis van uitwendige signalen. Je hebt dan niet meer blijvend de controle over je daden. Beide begrippen zijn niet noodzakelijk met elkaar verbonden. Je kan in staat van dronkenschap verkeren zonder alcoholintoxicatie en omgekeerd. Het is dus niet omdat je je nog goed genoeg voelt om te rijden, dat je daarom het toegestane alcoholpercentage niet overschrijdt. Omgekeerd is het mogelijk dat je tekenen van dronkenschap vertoont terwijl je geen alcohol hebt gedronken of slechts een laag promille alcohol in je bloed hebt, bijvoorbeeld na 1 glas.

 

Definitie van dronkenschap

Dronkenschap is een toestand waarin je je bevindt en waarbij je je daden niet meer blijvend beheerst en onsamenhangende of onconventionele dingen doet. Wie denkt dat dronkenschap enkel te maken heeft met alcohol, heeft het mis. Ook bijvoorbeeld het innemen van gelijkaardige stoffen, zoals drugs en medicatie, of zelfs intense vermoeidheid kunnen tekenen van dronkenschap veroorzaken. Uiteraard gaat dronkenschap in de praktijk meestal gepaard met het drinken van te veel alcohol.

 

Wie stelt dronkenschap vast?

Dronkenschap is een interpretatie van de politie. Aan de hand van een aantal criteria kijken zij of je in een staat van dronkenschap bent. Ze kijken ondermeer of je zware oogleden hebt, of je je nog kan oriënteren in tijd en ruimte, of je moeilijk kan praten of stappen, enzovoort. Dronkenschap is subjectief en kan verschillen van persoon tot persoon.

 

De gevolgen van dronkenschap in het verkeer

In geval van dronkenschap in het verkeer, riskeer je strenge straffen. Dat gaat van een boete tot een rijverbod. Je rijbewijs kan ook onmiddellijk voor een bepaalde periode worden ingetrokken. Word je herhaaldelijk betrapt, riskeer je zelfs een gevangenisstraf. Daarnaast kunnen er examens (theoretisch en/of praktijk) en testen (medisch en/of psychologisch) worden opgelegd. Ook een alcoholslot behoort tot de mogelijkheden en moet door de rechter in principe zelfs verplicht worden opgelegd indien je een bepaalde grens van alcoholintoxicatie hebt overschreden. Word je betrapt en is er sprake van alcoholintoxicatie? Dan verstrengen de straffen naargelang de mate waarin je onder invloed bent. Concreet kan je hier even nalezen wat er zoal boven je hoofd hangt. Wees dus slim en drink geen alcohol wanneer je achter het stuur kruipt. Toch tegengehouden bij het rijden onder invloed? Win dan zeker juridisch advies in bij een gespecialiseerd advocaat. Dat kan heel eenvoudig hier!

Vorige