Heb je een juridische vraag en ben je op zoek naar een gepast antwoord?
Blijf er niet mee zitten en vraag het even na!
Ben ik in fout?
Ik werd geflitst.
Ik reed dronken met de wagen.
Ik had een ongeval met de fiets.
Ik ben gebeten door een hond.
Mijn rijbewijs werd ingetrokken.
Ben ik in fout?
Er viel een boom om.
Ik werd aangereden.
Ik beging een overtreding
of werd gedagvaard.
Valt mijn vraag hieronder? Medische aansprakelijkheid advocaat advocaat medisch recht medische fout medisch recht
Er is schade.
Wie betaalt wat?
Valt mijn vraag hieronder? Medische aansprakelijkheid advocaat advocaat medisch recht medische fout medisch recht
Medische aansprakelijkheid advocaat advocaat medisch recht medische fout medisch recht
Medische aansprakelijkheid advocaat advocaat medisch recht medische fout medisch recht
Medische aansprakelijkheid advocaat advocaat medisch recht medische fout medisch recht

Medische aansprakelijkheid in mensentaal

Je gezondheid is je belangrijkste goed. Soms leg je het in de handen van een arts en hoop je op de beste behandeling. Maar wat doe je wanneer die dokter in de fout gaat? En hoe is dat allemaal wettelijk geregeld? Gelukkig bestaat er zoiets als medische aansprakelijkheid. Tijd om hierover enkele dingen na te vragen bij een advocaat in medisch recht.

 

Wat is medische aansprakelijkheid?

Medische aansprakelijkheid kan meerdere vormen aannemen. We geven je graag enkele concrete voorbeelden:

 

  • Een dokter heeft een verkeerde diagnose gesteld.
  • Je werd niet correct behandeld als patiënt.
  • Je werd te laat behandeld, waardoor de gevolgen ernstiger geworden zijn.
  • Je werd niet geïnformeerd over de mogelijke risico’s van een ingreep of behandeling.
  • Een ingreep was achteraf gezien niet nodig, maar werd toch uitgevoerd.

 

Je merkt: medische aansprakelijkheid is een juridisch begrip dat de verantwoordelijkheid van de zorgverleners of de zorginstellingen omvat. Wanneer je als patiënt te maken krijgt met een zorgverlener die een medische fout maakt waardoor je schade oploopt, is de zorgverlener en/of het ziekenhuis aansprakelijk. Je moet als patiënt worden vergoed voor de schade die je door de medische fout hebt geleden.

 

Burgerrechtelijke medische aansprakelijkheid

De medische aansprakelijkheid die we hier behandelen, is burgerrechtelijke aansprakelijkheid. Het gaat met andere woorden niet over vb. onopzettelijke slagen en verwondingen, maar over een professionele fout van de dokter. Al is het natuurlijk niet beperkt tot de relatie tussen patiënt en arts. Bij een complexere behandeling word je vaak door meerdere dokters en andere zorgverleners behandeld. In dat geval is het moeilijker om na te gaan wie nu precies een fout beging waardoor er schade is ontstaan en wie bijgevolg de medische aansprakelijkheid draagt. Er is geen aansprakelijkheid zonder schade. Je moet dus schade opgelopen hebben als patiënt door de medische fout. Dat kan naast lichamelijke schade trouwens ook morele schade zijn.

 

Laat je bijstaan in een dossier rond medische aansprakelijkheid

Een laatste criterium om te kunnen spreken van medische aansprakelijkheid is de vereiste van een oorzakelijk verband tussen de schade die jij opliep als patiënt en de fout van de dokter, de zorgverlener of van het ziekenhuis. De vraag die hierbij moet worden gesteld is of de concrete schade zou zijn ontstaan indien er geen medische fout werd begaan. Dat is natuurlijk vaak een onderwerp van discussie. Laat je daarom steeds begeleiden door een gespecialiseerd advocaat die de juridische regels rond medische aansprakelijkheid kent. Bovendien zijn er tal van andere zaken die moeten nagekeken worden. Bijvoorbeeld: Is je relatie met de dokter contractueel of buitencontractueel? Werden er door de zorgverlener of het ziekenhuis wettelijke bepalingen geschonden? Werd je als patiënt voldoende geïnformeerd? Werden je rechten als patiënt gerespecteerd? Het is dus nodig dat je juridisch dossier door een expert, een advocaat in medisch recht, bekeken wordt. Zo word je geadviseerd zoals het hoort. Bezorg ons hier jouw juridische vragen en we kijken de medische aansprakelijkheid graag voor je na!

Vorige