Heb je een juridische vraag en ben je op zoek naar een gepast antwoord?
Blijf er niet mee zitten en vraag het even na!
Ben ik in fout?
Ik werd geflitst.
Ik reed dronken met de wagen.
Ik had een ongeval met de fiets.
Ik ben gebeten door een hond.
Mijn rijbewijs werd ingetrokken.
Ben ik in fout?
Er viel een boom om.
Ik werd aangereden.
Ik beging een overtreding
of werd gedagvaard.
Valt mijn vraag hieronder? Morele schade schade morele schadevergoeding schadevergoeding advocaat
Er is schade.
Wie betaalt wat?
Valt mijn vraag hieronder? Morele schade schade morele schadevergoeding schadevergoeding advocaat
Morele schade schade morele schadevergoeding schadevergoeding advocaat
Morele schade schade morele schadevergoeding schadevergoeding advocaat
Morele schade schade morele schadevergoeding schadevergoeding advocaat

Morele schade voor je uitgelegd

Wanneer jij als slachtoffer lichamelijke schade hebt opgelopen door de fout van een derde, bestaat er zoiets als morele schade. In het aansprakelijkheidsrecht is dat de schade die niet rechtstreeks het vermogen van een persoon aantast. Met andere woorden, het gaat bijvoorbeeld om psychische en emotionele schade die je opliep na een verkeersongeval waarbij je bovendien gewond geraakte. Morele schade is echter moeilijk in geld waarneembaar. Hoeveel kost immers het verdriet van iemand anders? Het is dus per definitie een moeilijke zaak om dit om te zetten in een schadevergoeding. Hoe ga je juridisch dan om met deze morele schade en hoe krijg je hiervoor iemand aansprakelijk gesteld? Natuurlijk weten de advocaten van Navragen.be hier een antwoord op.

 

Wat is morele schade?

Maar wat is dan precies die morele schade? Wel, er moet sprake zijn van gederfde levensvreugde. Deze geestelijke schade gaat over verdriet, pijn, angst, schaamte of bijvoorbeeld frustratie. Het gaat dus over alle negatieve gevolgen die je ondervindt ten gevolge van de daden van een derde. En die moeten door de aansprakelijke tegenpartij gecompenseerd worden.

 

Schadevergoeding bij morele schade

Wanneer er iemand recht heeft op een schadevergoeding bij morele schade, spreken we over een morele schadevergoeding. Je krijgt dan een financiële compensatie voor de pijn, het verdriet en het leed dat je hebt meegemaakt of nog zal meemaken. Uiteraard gelden dezelfde regels voor morele schade als voor stoffelijke schade: de schade moet een oorzakelijk verband hebben met de geleden schade. Enkel als de derde die de schade veroorzaakt heeft, aansprakelijk gesteld kan worden, kan er sprake zijn van een morele schadevergoeding.

 

Laat je juridisch bijstaan bij morele schade

Het is van cruciaal belang om je schadeclaim goed voor te bereiden. Voor de begroting van de morele schade wordt in vele gevallen gebruik gemaakt van de indicatieve tabel. Deze tabel kan een leidraad bieden voor de rechters maar is niet bindend. De rechter zal steeds elk dossier beoordelen en houdt hierbij rekening met de door de advocaat aangehaalde elementen om de schade correct te begroten. Moraal van het verhaal: altijd even navragen bij een advocaat. Altijd welkom bij Navragen.be!  

Vorige