Heb je een juridische vraag en ben je op zoek naar een gepast antwoord?
Blijf er niet mee zitten en vraag het even na!
Ben ik in fout?
Ik werd geflitst.
Ik reed dronken met de wagen.
Ik had een ongeval met de fiets.
Ik ben gebeten door een hond.
Mijn rijbewijs werd ingetrokken.
Ben ik in fout?
Er viel een boom om.
Ik werd aangereden.
Ik beging een overtreding
of werd gedagvaard.
Valt mijn vraag hieronder? fietsongeval advocaten advocaten verkeersrecht verkeersrecht vluchtmisdrijf
Er is schade.
Wie betaalt wat?
Valt mijn vraag hieronder? fietsongeval advocaten advocaten verkeersrecht verkeersrecht vluchtmisdrijf
fietsongeval advocaten advocaten verkeersrecht verkeersrecht vluchtmisdrijf
fietsongeval advocaten advocaten verkeersrecht verkeersrecht vluchtmisdrijf
fietsongeval advocaten advocaten verkeersrecht verkeersrecht vluchtmisdrijf

Veelgestelde vragen bij een fietsongeval

Het aantal Belgen dat de (elektrische) fiets gebruikt voor hun dagelijkse verplaatsingen is in vijf jaar tijd sterk gestegen, zo blijkt uit een studie van de mobiliteitsorganisatie VAB. Het feit dat er meer fietsers zijn, leidt tot nieuwe problemen: een fietsongeval is helaas veel te snel gebeurd. Maar hoe zit het met zo’n ongeval met de fiets? Wie is in fout? Zijn fietsers koning van de weg of moeten zij zich aan aparte verkeersregels houden? De advocaten verkeersrecht van Navragen.be bundelen enkele interessante inzichten over fietsongevallen.

 

Hoe definieer je een fietsongeval?

Een fietsongeval is elk ongeval waarbij een fietser betrokken is, zo simpel is het. Met andere woorden, het kan gaan over een ongeval tussen een fietser en een voetganger, twee fietsers, een fietser en een auto, brommer of vrachtwagen én zelfs een fietser die valt door de slechte staat van het wegdek.

 

Wie heeft er recht op een vergoeding bij een fietsongeval?

De kans dat een fietser schade oploopt bij een fietsongeval is groot. Daarom beschermt de wet bij een dergelijk ongeval de fietser extra. Schuld aan het ongeluk is in dit geval voor de aansprakelijkheid geen doorslaggevende factor. Dat betekent dat een fietser bij een fietsongeval altijd recht heeft op een schadevergoeding van zijn lichamelijke letsels, zélfs als hij zelf in fout is. Advocaten noemen dit een objectieve aansprakelijkheidsregeling ten voordele van de fietser.

 

Is een fietsongeval altijd met een fiets?

Met de opkomst van moderne fietsen is deze vraag bijzonder relevant. De laatste jaren duiken meer en meer nieuwigheden op in de markt van de elektrische fietsen. Vanaf wanneer spreken we over een fietsongeval? Wel, elektrische fietsen, e-bikes, pedelec, elobike en andere gemotoriseerde voortbewegingstoestellen vallen allemaal onder de definitie van fietser en zijn dus geen bromfietsen. Je kan met andere woorden met dergelijke moderne fietsen een fietsongeval hebben.

 

Overigens zijn de nieuwe voortbeweginstoestellen (step, segway, monowheel, …) met een maximale autonome snelheid van 25km/u uitgesloten van de verplichte WAM-verzekering, waardoor de bestuurders als zwakke weggebruikers worden aanzien.

 

Opgelet! dit geldt niet voor bromfietsen klasse A, waarvoor de verzekeringsplicht onverkort blijft gelden.

 

Wat te doen bij een fietsongeval?

  1. Verwittig de politie bij een fietsongeval met doden of gewonden, wanneer je niet overeenkomt met de tegenpartij over de feiten of bijvoorbeeld bij vluchtmisdrijf. Dankzij deze tussenkomst stelt de politie een proces-verbaal (PV) op, dat verstevigt je juridische dossier.
  2. Als fietser kan je evengoed een Europees aanrijdingsformulier invullen. Dat is namelijk niet strikt voorbehouden voor automobilisten.
  3. Raadpleeg deze 5 veelgestelde vragen na een verkeersongeval.
  4. Blijf niet met je juridische vragen zitten na een fietsongeval. Vraag het hier eenvoudig even na!
Vorige